Green Hill

5Green Hill1Green Hill34

Project Name: Green Hill

Location: Finland

Client: Lappset Group Oy. (Finland) – One of the leading manufacturers of playground equipment worldwide

Project type: Playground for 3 generations

Architect: Tengiz Alaverdashvili

Design Period: 2009

Awards: First Prize – Rethinking playground (International Design competition)

Publications:

Competition Website

Archdaily

LACHINA

Playground-Landscape

Architizer

Archello

Land8

Concept:

The aim of this proposal is to create a universal space where all the three generations would feel comfortable. It should be a place that everyone will like, space where they can communicate with each other. Where one can play and have fun and the other one can just relax, watch others play and even join them. Project consists of three conceptual elements: “Green hill”, “Circular stair-bench” and “Street lamp forest“.

Green hill – You can walk around it, climb over, lie on a top, and just feel the nature. Nature is the place where everyone of every age feels comfortable, relaxed, healthy, joyful etc. This proposal offers everybody to get closer to the nature.

Circular stair-bench – It goes around the hill and consists of concrete structure and modular wooden elements. While older people can sit on it, younger ones can lie on a wooden bench and kids can even climb and run on the stairs, jump from there etc.

Street lamp forest – It serves for lighting, but also it is used a part of a playground. Random arrangement of posts imitates trees in the forest. Kids can run between these metal trees trying to catch each other, young couples can lean against the post to give each other a kiss on a romantic night under the soft lightning of the street lamp.

Playground can be used successfully according to its concept on every season of the year.

Jury Report:

The jury selected the entry “Green Hill” by Tengiz Alaverdashvili from Tbilisi, Georgia, as winner of the first prize. The jury pointed out that his work is simple and inviting landscape and at the same time pure. It has a relaxing atmosphere, easy to have social contacts – a meeting place for 3G. It also allows free play and gives opportunities for free play. It is suitable for several surroundings and for different seasons. The element of lightning is also a playful element at the same time.
The winner Tengiz Alaverdashvili was explaining the history of his idea as follows:
“After trying some other solutions for the playground concept, placing some artificial elements on the ground I was thinking of the idea “one size fits all”. And finally I came to the idea that the nature is the place where everybody of every age likes to be. The first thing that reminds me of the nature is the green grass. The flat place with just a green grass is not an architectural solution. To make it more interesting I have created a small hill. The second thing about the nature are trees, so I placed the street lamps randomly around the hill imitating trees in the forest. The circular bench came out of joining two elements – stair and the seat. Its circular form was defined by the hill. There’s a gap on one side of the stair-bench to leave some place for those who prefer to climb the hill or run down from there without using stairs. By mixing concrete and wooden elements, the bench becomes more interesting. For every next playground can be used a different combination.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s