Pinoleville Pomo Nation Living Culture Center

0702-28-n 11 13 23 a-3 a

Project: Pinoleville Pomo Nation Living Culture Center competition

Location: Ukiah, California, USA

Client: ParticiPlace 2012 UC Berkeley

Architect: Tengiz Alaverdashvili

Design Period: 2012

Awards: ParticiPlace2012 Honorable Mention and Social and Cultural Integrity Prize Honorable Mention

Publications:

Competition Website

Architizer

Archello

Land8

Concept:

The main design principle for the living culture center is to make the building connected to the nature and landscape environment, make it Eco friendly and
Energy sufficient. The design is contemporary, but based on Pomo Nation’s traditional architecture, lifestyle and reflects Pomo culture and art.
Instead of making rooms for each function the building consists of a number of smaller inner volumes which reminds of a traditional Pomo house.
Altogether they make an ensemble that can be referred to the Indian settlement. All those small volumes are united into a single one.
The outer shell has a glazing facade, which fully provides the inner space with light.
The cover of the building is a green roof, which is connected from south to the landscape. The roof is bent up over the inner volumes, so that it forms small
Green hills.
In the central part of the building there is a yard which is opened to the north view. The building is quite big, so this gap helps to provide the inner parts of
The building with light. This yard can be served for performances and ceremonies.
On the site there are also located areas for nation’s nutrition center, space for arbor, parking for 50 cars, multi-functional court for sport activities and
Small artificial lake. Access to site is possible from all four directions: from east – main entrance, from south – access to the green roof where are located
Herb and native gardens, from west – to the nutrition space and arbor, from north – to the central space in front of the building.
The main constructional material is wood. The roof consists of beams with 2’ x 2’ net. The inner space is free of columns. For thermal insulation are used hay
Bales, both for the inner buildings and roof. Roof is covered with soil, which also is a very good insulation. The roof shape helps with natural ventilation.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s